T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
KONYA / AKŞEHİR - Nasrettin Hoca Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

METAL TEKNOLOJİSİ ALANI

ALANIN MEVCUT DURUMU VE GELECEĞİ

Metal sanayi, küresel düzeyde hızla değişen pazar ve rekabet koşulları nedeniyle sürekli ve dinamik bir gelişim içindedir. Bu özellikleri nedeniyle metal sanayi, stratejik bir sanayi olarak ülkelerin yakın ilgisini çekmekte ve bu sektör için devletler tarafından özel planlamalar yapılmaktadır. Özellikle hızla küreselleşmekte olan bu sektörde, rekabet büyük yoğunluk kazanmakta ve sanayileşmiş ülkeler bu sektörün korunması ve rekabet gücünün geliştirilmesi için özel politikalar uygulamaktadırlar. Metal teknolojisi alanı, sanayinin istediği gibi mesleğinde yeniliklere açık ve nitelikli insan yetiştirmeyi amaçlamaktadır.

    Metal teknolojisi alanındaki meslekler, ülke kalkınmasında ve istihdam alanında çok büyük bir yere sahip olduğu için ana mesleklerdendir. Bunun için de çağın yeniliklerini yakalamak zorundadır. Metal teknolojisi alanı, metalleri sıcak veya soğuk olarak biçimlendirme, kaynak işleri, ısıl işlemler, malzeme muayene yöntemleri, mesleği ile ilgili NC, CNC tezgâhlarında çalışma konularının verildiği meslek alanıdır.

B. ALANIN ALTINDA YER ALAN MESLEKLER

Metal teknolojisi alanı çerçeve öğretim programında;

  • Kaynakçılık,
  • Isıl işlem,
  • Çelik konstrüksiyon,
  • Metal doğrama dalları yer almaktadır.

Okulumuz bünyesinde metal teknolojisi alanında faaliyet gösteren dallar şunlardır:

Kaynakçılık:
Metal teknolojisi alanında kaynakçılık mesleğinden mezun olan öğrenciler lise seviyesinde genel kültür derslerinin yanı sıra temel soğuk ve sıcak şekillendirme, endüstride ihtiyaç duyulan TIG, MIG-MAG, elektrik ark kaynağı, oksi-gaz kaynağı, malzeme muayene, bilgisayar destekli çizim, temel elektrik ve teknik yabancı dil konularında bilgi, beceri ve tavır olarak eğitim almaktadır.

Metal Doğrama:
Metal doğramacılığı mesleğinden mezun olan öğrenciler, temel oksi-gaz ve sıcak şekillendirme, elektrik ark kaynağı, soğuk şekillendirme, demir doğrama, alüminyum doğrama, bilgisayar destekli çizim, temel elektrik ve teknik yabancı dil konularında bilgi, beceri ve tavır olarak eğitim almaktadır.

İSTİHDAM DURUMU

Gelişmekte olan ülkemizde sanayinin metal teknolojisi alanından mezun olmuş nitelikli ara elemanlara ihtiyacı bulunmaktadır. Bu da mesleki eğitim veren kuruluşların kendilerini yenilemeye zorlamaktadır. Metal teknolojisi alanından mezun olan öğrenciler, seçtikleri dal/meslekte kazandıkları yeterlikler doğrultusunda;

Makine metal sektöründeki fabrikalarda,
Metal işleri atölyelerinde,
Isıl işlem atölyelerinde,
Dövme atölyelerinde,
Alüminyum doğrama imal ve montajı yapan atölyelerde vb. yerlerde çalışabilirler.

İŞLETMELERDE BECERİ EĞİTİMİ 

Her okul, işletmelerde beceri eğitimi dersinin içeriğini, ağırlıklı olarak dala ait modüller olmak üzere, bölgesel özellikler ve sektörün beklentilerini yansıtacak modüllerden oluşturur. Ancak bölgesel özellikler ve sektör beklentilerini yansıtacak modüller programda yer almıyorsa, yeni modül içerikleri hazırlanarak programa eklenir. Dersin içeriği sektör temsilcileri, okuldaki koordinatör öğretmenler ve alan öğretmenlerinin kararı ile planlanarak uygulanır. İşletmelerde beceri eğitimi dersi Mesleki ve Teknik Eğitim Yönetmeliği´nin ilgili hükümlerine göre yapılır.

MESLEK YÜKSEKOKULLARINA VE LİSANS PROGRAMLARINA GEÇİŞ

Metal teknolojisi alanı geniş tabanlı ve modüler yapıda düzenlendiğinden, mesleki ve teknik eğitim yönetmeliği çerçevesinde yatay ve dikey geçişlere olanak sağlar. 

Alan/dalda sertifika, belge ve diplomaya götüren tüm programlar ve dallar arasında geçiş yapılabilir.

Diploma almaya hak kazanan öğrenci, metal teknolojisi alanının devamı niteliğindeki programların veya bu alana en yakın programların uygulandığı meslek yüksekokuluna sınavsız geçiş yapabilir ya da sınav sonuçlarına göre diğer yükseköğrenim kurumlarının lisans eğitimine geçiş yapabilir.

22-04-202422-04-202422-04-202422-04-202422-04-202422-04-2024

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 22.04.2024 - Güncelleme: 22.04.2024 23:35 - Görüntülenme: 9
  Beğen | 0  kişi beğendi