T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
KONYA / AKŞEHİR - Nasrettin Hoca Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

TESİSAT TEKNOLOJİSİ VE İKLİMLENDİRME ALANI

TESİSAT TEKNOLOJİSİ VE İKLİMLENDİRME ALANI

TESİSAT VE ENERJİ SİSTEMLERİ DALI

 

Tesisat Sistemleri Ve Enerji teknisyeninin sahip olması gereken; yapılarda sıhhi tesisat, atık su tesisatı, yangın tesisatı, güneş enerjisi tesisatı, ısıtma ve doğal gaz iç tesisatı ile ilgili montaj, bakım, onarım ve işletmesini yapma yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

      Tesisat teknolojisi ve iklimlendirme alanında Tesisat Ve Enerji sistemleri teknisyeninin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

       Tesisat Sistemleri Ve Enerji sistemleri teknisyeni; cihazların işletmeye alınması; sağlıklı, güvenli ve verimli olarak çalıştırılması; tesisatın test, bakım ve onarımına ilişkin işlemleri yerine getirme, çeşitli amaçlarla kullanılan binalarda ve sanayi tesislerinde, ısıtma, temiz ve atık su sistemlerinin kuruluş, bakım ve onarımına ilişkin işlemleri, projeye uygun olarak kendi başına ve belirli bir süre içerisinde yapma bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişidir.

       İnsan hayatı için yaşamsal önem taşıyan suyun şartlandırılmasından tüketimine kadar geçen süreç; sıhhi tesisat işkolunun önemini açıkça ortaya koymaktadır. Bundan dolayı insanlar var oldukça bu işkolu da hep var olacaktır.

Çalışma Ortamı ve Koşulları

   Isıtma ve doğalgaz iç tesisatçıları; çalışmalarını hem kapalı mekânlarda hem de açık alanlarda ve her türlü iklim koşullarında yürütürler. Meslek elemanları diğer sektörlerdeki çalışanlarla ve müşterilerle sağlıklı etkileşimde bulunmalı ve görevlerini meslek ahlâkına uygun olarak yürütmelidirler. Delici, kesici, yanıcı aletlerin kullanıldığı çalışma ortamında sağlık ve güvenlik kurallarına uymak ve dikkatli çalışmak gerekmektedir.

İstihdam Alanları

—  Doğalgaz taahhüt firmalarında, Yakıcı cihazların servislerinde, Fabrikaların/Firmaların kazan dairelerinde, Sıhhi tesisat taahhüt firmalarında, Isıtma tesisatı taahhüt firmalarında, Gaz dağıtım firmalarında, Kamu kurumlarında teknisyen olarak,Avm ve benzeri yerlerde mekanik tesisatçı olarak, Mühendislik firmalarının proje hazırlama birimlerinde çalışabilirler.

        Ayrıca Tesisat Teknolojisi ve İklimlendirme  alanından  mezun olan öğrencilerimiz 4702 sayılı kanunun 18. maddesi gereği mezuniyetleri sırasında diplomaları ile birlikte iş yeri açma belgesi alarak, kendi iş yerlerini açabilecekleri gibi Meslek Yüksek Okullarına sınavla girişte kendi alanları ile ilgili bir bölüme ek puan alarak yerleşebileceklerdir.

 

SOĞUTMA VE İKLİMLENDİRME SİSTEMLERİ DALI:

 

       Isıtma, soğutma ve havalandırma sistemlerinin kurulması, imâli ve çalıştırılması alanında görev yapacak ara insan gücünü yetiştirmektir. Ülkemizin iklim yönünden farklılıklar göstermesi nedeniyle hem ısıtma, hem de soğutma sistemlerinde  kalifiye eleman ihtiyacına cevap vermek adına Soğutma Ve  İklimlendirme dalı uygun nitelikte eleman yetiştirilmesi ve yetiştirilen elemanların da sektörde istihdam edilmesini sağlar.

Gereken nitelikler: Soğutma Ve iklimlendirme  dalında eğitim görmek isteyen bir öğrencinin  matematik,fizik ve özellikle mekanik konulara ilgili olması, elektriğe ilgi duyması, gözleri ve ellerini uyumlu bir şekilde kullanabilme özelliğine sahip olması gerekir.

      Çalışma alanları: Soğutma Ve İklimlendirme sektörü sürekli gelişen ve büyüyen iş imkanlarının fazla olduğu bir sektördür.Yetişmiş, kalifiye ara insan gücüne ihtiyaç gün geçtikçe artmaktadır.Soğutma Ve İklimlendirme dalından mezun olan öğrencilerin iş bulma ve kendi işyerlerini açarak sektörde yer alma imkanları fazladır. İklimlendirme bölümü mezunları kamu kuruluşlarına veya özel kuruluşlara ait fabrika, imalathanelerde veya bu alanda bakım onarım, montaj hizmeti veren firmalarda  çalışabilirler veya özel tamir atölyesi açabilirler.

Anadolu meslek Programı Soğutma Ve iklimlendirme dalından mezun olan öğrencilere meslek lisesi diploması ve iş yeri açma belgesi verilir. üniversite sınavlarından başarılı oldukları takdirde iki yıllık ve dört yıllık üniversite programlarına gidebilirler.Kendi işyerlerini açabilme imkanları olduğu gibi iklimlendirme teknisyeni olarak çalışabilirler.

 

     Soğutma ve iklimlendirme, insan hayatının rahat ve konforlu yaşam sürdürebilmesi için vazgeçilmez bir sektördür. Teknolojinin gün geçtikçe ilerlemesiyle birlikte ülkemizde soğutma ve iklimlendirme alanları da  buna paralel olarak gelişmektedir. 

     Soğutma sistemleri, ilaç tıbbi ürünlerin, et, süt, sebze ve meyve gibi gıda maddelerinin bozulmadan saklanabilmesi, soğuk hava depolarında uzun süre bozulmadan muhafaza edilmeleri, soğuk zincir oluşturarak marketlere ve satış yerlerine taşınmaları, marketlerde soğuk muhafaza edilmesi suretiyle raf ömürlerinin korunabilmeleri, buz paten sahaları gibi sosyal eğlencelerini yapabilmeleri v.b. gibi endüstriyel alanda, sosyal alanda ve günlük hayatımızda bir çok alanda ihtiyaç duyulan, günümüzde ve gelecekte olmazsa olmaz olan en önemli meslek alanlarının başında gelmektedir.

      Soğutma Ve İklimlendirme sistemleri dalında okuyup mezun olan öğrencilerimiz günümüzde rağbet edilen ve gelecek vaad eden bu mesleğin teorik temel bilgilerini öğrenmekte, atölye çalışmalarıyla bu öğrenmiş olduğu tecrübeleri uygulayarak kendilerini geliştirmekte, özel sektör ve kamu kurumlarında çalışmak için soğutma teknikeri olarak kendilerini geliştirmelerini olanak sağlamaktadır.

 

 

    İş Bulma İmkanları Soğutma sistemleri teknikeri; ev ve ticari tip soğutma dolapları, soğuk hava depoları, reyon soğutma, endüstriyel makine üretimi, proses soğutma sistemleri, derin soğutma, frigororifik  araç soğutması konularında bilgili, montaj, demontaj, bakım ve onarım işlerinin yapma bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişidir.

     İklimlendirme ve soğutma teknikerleri çeşitli tesislerdeki soğutma ve havalandırma sistemlerinin işletilmesi, bakım ve kontrolü gibi hizmetleri yapmak üzere kamu ve özel sektör kuruluşlarında görev alabilirler.

  Soğutma Ve İklimlendirme Sistemlerinde Edinilen Kazanımlar

 

·  Soğutma sistemi cihazlarını ve ürünlerini tasarlayabilir, üretim ve montajlarını yapabilir,

·  Soğutma sistemi cihazlarının belirli aralıklarla periyodik olarak bakım ve onarımlarını yapabilir,                      

·  Soğutma sistemi cihazlarının arızalarını giderebilir, devreye sokup çalışmalarını sağlayabilir.

·  Soğutma sistemi ile ilgici cihaz ve donanımların uygulamalını yapabilir,

·  Ev tipi soğutucuların ve derin dondurucuların üretim, bakım, onarım ve montajını gerçekleştirebilir,    

·  Endüstriyel ve sanayi tipi soğutucuların üretim, bakım, onarım ve montajını gerçekleştirebilir,      

·  Soğuk hava tesislerinin kurulum ve montajını gerçekleştirebilir,

·  Soğuk taşımacılıkta kullanılan araçların soğutma devrelerinin kurulum montaj ve bakımlarını yapabilir.                   

     İnsanlar var oldukça bu mesleğe duyulan ihtiyaç da hep var olacaktır.

 

 

24-04-202424-04-202424-04-202424-04-202424-04-202424-04-202424-04-202424-04-202424-04-2024

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 24.04.2024 - Güncelleme: 24.04.2024 10:33 - Görüntülenme: 13
  Beğen | 0  kişi beğendi